Pieken en dalen

Bij veel diersoorten is er sprake van een of meerdere piek- en dalperioden in een jaar. De kans om ze te treffen is dan erg groot. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de levenscyclus van deze dieren. Bekend is de zogenaamde junidip bij dagvlinders. Na een periode van relatief veel vlinders in het voorjaar, lijken ze in juni vrijwel uitgestorven te zijn. Eind juni trekken de aantallen dan weer aan. De reden hiervoor is dat in het voorjaar de overwinterende vlinders te zien zijn die op zoek gaan naar een partner en eitjes afzetten. Daarnaast vliegen in het voorjaar ook de vlinders uit die als pop de winter zijn doorgekomen. Vlinders hebben een relatief korte levensduur en velen gaan na de paring dan ook dood. De afgezette eitjes van sommige soorten leveren na het rups- en popstadium vervolgens eind juni weer nieuwe vlinders op. Van andere soorten komen de imagines (zo noemen we de volwassen vlinders, het meervoud van imago) juist pas in de warme periode uit. De Vlinderstichting heeft op haar website bij iedere vlinder de vliegperiode aangegeven, waarbij de pieken (en dalen) duidelijk zichtbaar zijn.

Groene eikenbladroller

Zo ongeveer een week of twee geleden was er een hele duidelijke piek van een mooi microvlindertje: de groene eikenbladroller (Tortrix viridana). Het zijn kleine lichtgroene vlindertjes met spits toelopende vleugels. De vrouwtjes hebben een spanwijdte van zo’n twee centimeter, de mannetjes zijn wat kleiner. De Nederlandse naam geeft al meteen aan wat de waardplant is van de rupsen van deze vlinder. Je treft ze dan ook overal aan waar eikenbomen staan, vooral in eikenbossen en grote parken met eiken. De wetenschappelijke naam voor de superfamilie van de bladrollers is Tortricidae. De geslachtsnaam Tortrix, beiden komen van het laat-Latijnse torsio wat verwringen betekent. Het vertoont overeenkomst met de Nederlandse woorden torderen en torsie voor draaiing. De rupsen van deze soorten rollen zich voor de verpopping op in een blad als bescherming, vandaar hun wetenschappelijke en Nederlandse naam. De soortnaam viridana verwijst naar de groene kleur van het vlindertje, het komt van het Latijnse viridis dat groen betekent.

Schrik van de bosbeheerder

Hoe klein de rupsen en vlindertjes ook zijn, ze worden goed in de gaten gehouden door de bosbeheerders. De eitjes worden in de periode juni tot en met augustus afgezet op eiken en overwinteren op deze bomen. Begin april komen de eerste rupsjes uit, grijsachtig/groen met zwarte stipjes en een zwarte kop, ze kunnen tot 18 mm lang worden. De rupsjes doen zich te goed aan de verse jonge blaadjes van de eik en kunnen zo een hele boom kaalvreten. En dat blijft niet bij één boom, ze plunderen (vaak geholpen door rupsen van onder meer kleine wintervlinder (Operophtera brumata) en grote wintervlinder (Erannis defoliaria) een compleet eikenbos en vormen dan ook een van de meest voorkomende plaaginsecten in ons land. Als dat een keer een jaartje gebeurt ondervindt de eik daar nog niet direct hinder van, alhoewel het wel de groei kan verminderen. Zo’n kaalgevreten eikenlaan of -bos komt wel eens voor, maar is nog geen reden tot paniek. Aanhoudende jarenlange kaalvraat kan de bomen echter verzwakken, waardoor deze weer gevoelig wordt voor aantastingen door onder meer de eikenprachtkever (Agrilus biguttatus). Deze kevers maken gangen onder de bast van verzwakte bomen waardoor ze uiteindelijk doodgaan. Deze soort kwam tot 1990 niet in ons land voor, maar is, vermoedelijk door de klimaatverandering, aan een opmars bezig.

Natuurlijke vijanden

Nu heeft de natuur het over het algemeen zo ingericht dat zij zichzelf heel goed kan, of kon, redden. Natuurlijke vijanden zorgen ervoor dat er een evenwicht kan ontstaan. De rupsen van de wintervlinders, maar ook van deze groene eikenbladroller, zijn het hoofdbestandeel van het dieet van de jonge vogels en menig oudervogel vliegt dan ook af en aan met de bek vol met deze eiwitbommetjes. Zo worden explosies van deze rupsen op een natuurlijke wijze onder controle gehouden. Maar er liggen nog meer gevaren op de loer voor de groene eikenbladroller. Onlangs liep ik in het bos te genieten van al die vele tientallen eikenbladrollers die rondom de eiken vlogen. Een mooi gezicht. Tot mijn oog viel op een ander insect, dat er wel heel vreemd uitzag. Het leek op een soort donkere vlieg of mug, maar met iets lichtgekleurd eronder. Toen deze ging zitten, zag ik pas wat er aan de hand was. Het was een akkerdisteldansvlieg (Empis livida), die een eikenbladroller als prooi tussen zijn poten geklemd had en op zoek was naar een rustig plekje om deze op te peuzelen.

Zuigsnuit

Deze vlieg heeft een kenmerkende lange snuit en doet een beetje denken aan een flinke steekmug. Hij steekt echter niet en die lange snuit gebruikt hij ook niet om te steken, maar om nectar op te slurpen uit bloemen. Het lijkt op het eerste oog dus een echte vegetariër, een vlieg naar mijn hart! Schijn bedriegt, want deze akkerdisteldansvlieg heeft het ook op andere insecten gemunt, onder meer op andere vliegensoorten. Maar ook groene eikenbladrollers staan blijkbaar op het menu. Vaak geeft het mannetje deze prooi aan een vrouwtje om haar het hof te maken. En niet alleen om het vrouwtje gunstig te stemmen, maar ook om te voorkomen dat hij zelf wordt opgegeten! Puur lijfsbehoud dus. Ik zag die dag tientallen dansvliegen met eikenbladrollers tussen de poten. Ook parende vliegen, zoals je kunt zien op de laatste foto hieronder. Achter het sprietje van de pitrus is nog net het kopje van het mannetje zichtbaar, het vrouwtje doet zich te goed aan het vlindertje.

Zo zie je maar, die vegetariërs zijn niet te vertrouwen 😀

Bronnen:

Dit bericht heeft 31 reacties

  1. Senna

    hallo theo, wat en top bericht nu weet ik ook waarom er zo veel van die groene eikenbladroller zijn. we hebben een 2 bomen die helemaal vol zitten met de rupsen. is er ook iets wat we kunnen doen om de boom nog te redden?

    1. Theo

      De groene eikenbladroller kan een serieuze plaag zijn voor eiken. De rupsen kunnen een boom helemaal kaalvreten. Normaliter herstelt de boom daarvan en zal volgend jaar weer helemaal in blad komen. Overigens kunnen ze nu alweer in blad komen door de zogenaamde Sint-Jansloten. Dat zijn knoppen die rond of na 24 juni (de dag van Sint Jan) uit gaan lopen. Als de boom echter een paar jaar achtereenvolgens kaalgevreten wordt, kan het wel funest zijn. Aan de andere kant vormen de rupsjes weer dankbaar stapelvoedsel voor vogels en dan met name de jongen van de mezen.

  2. Anita

    Op de camping in Diever (Drenthe) lastiggevallen door hele zwermen van deze eikenbladroller. Lastiggevallen tussen aanhalingstekens. Want lastig is het alleen als we buiten eten en erg moeten opletten dat ze niet in ons eten belanden. Of ten ondergaan in een glas wijn o.i.d. Kun je iets neerzetten zodat de vlindertjes niet in de buurt komen?

    1. Theo

      De vlinders komen juist op licht af. Dus als je buiten zit te eten met lampen aan, dan komen ze daar op af. Het hoogtepunt van de vliegtijd is op dit moment wel zo’n beetje gepasseerd. Eind van de maand zullen ze grotendeels verdwenen zijn.

  3. Sabine

    Beste Theo,

    Ook ik kwam uit op jouw site na het zoeken van deze eikenbladroller. Wij wonen in Nijverdal en heb werkelijk een plaag in de tuin. Ik kan in de avond niet meer buiten zitten, want ik lijk ze aan te trekken en vliegen werkelijk om mij heen en gaan ook constant op je zitten. heb zelf geen eikenboom in de tuin, maar woon wel in een bosrijke omgeving. Wat is de verwachting van deze beestje qua overlast? Paar dagen, weken of de hele zomer? Groetjes Sabine

    1. Theo

      Hoi Sabine,
      De groene eikenbladrollers komen op licht af, dus als je buiten zit met lampen aan worden ze extra aangetrokken. De vliegtijd van deze vlinders is mei-juni, dus over een paar weekjes zijn ze niet meer te zien.

  4. Tim

    Ha Theo, nou ik ben hier ook via google Lens hoor. Gister op het terras in de buurt van Enschede, werd ik belaagd met honderden witte motjes. Heb ze vast gegeten en gedronken want er was geen ontkomen aan. Aantal fotos gemaakt en kwam snel uit op oa deze site. Het is inderdaad wel een plaag ja. ik zie ze nu overal.. en kom zelf uit het westen, had ze nog nooit gezien.. vast minder eiken in de polders…

    1. John verlinden

      Hier in balkbrug ook veel eikenbladrollerrupsen de meeste eiken zijn hier nog redelijk kaal. Maar kan het ook zijn dat ze de eikenprocessierups wegconcurreren uit de eikenbomen want die zie ik dit jaar helemaal niet meer? Zou een prettige bijkomstigheid zijn. Gr john

      1. Theo

        Beide rupsen voeden zich met de bladeren van de eik en de rupsen zijn er van april tot juni-juli. Ze zijn in dat opzicht dus een voedselconcurrent van elkaar. Het zou dus inderdaad zomaar kunnen zijn dat de eikenprocessierupsen op sommige plekken weggeconcurreerd is door de groene eikenbladrollers.

  5. Jeroen

    Hier van hetzelfde. Via Google lens kwamen we op de eikenbladroller. Er staan hier veel eiken, die overigens goed in het blad zitten. De rollers zijn goed aanwezig in de avond.

    1. Theo

      Dank Jeroen. Ze beginnen inderdaad ‘s avonds te vliegen en in deze tijd van het jaar met tientallen, zo niet honderden tegelijk.

  6. Hans Veurink

    Nog nooit een groene eikenbladroller gezien laat staan dat ik er van gehoord heb. Ze manifesteren zich massaal in de eiken bij een camping in Rheeze, gelegen in het Overijsselse Vechtdal. Via Google Lens kwam ik op jouw website, ook een prachtige en leerzame ontdekking.

    1. Theo

      Dank je Hans. De groene eikenbladrollers vliegen op dit moment ook massaal uit. Nu snap ik ook waar al die honderden bezoeken aan deze pagina vandaan komen. Met dank aan Google Lens. 🙂

  7. Marian

    Hier op de camping veel eikenbladrollers nu als vlinder te zien en zitten ook met veel op appel en kersenboomjes. Bijna alle appeltjes en kersen zijn voor 2e jaar weg. Gaten in de verse bladeren. En denk meer dan 100 op 2 kleine boompjes. Ga ze in na seizoen maar onder eikenbomen weghalen.

    1. Theo

      Dat is inderdaad vervelend Marian. De groene eikenbladroller staat bekend als een van de meest voorkomende plaaginsecten in Nederland. Misschien dat je volgend voorjaar met nestkastjes wat mezen kunt trekken die de rupsjes op het menu hebben staan. En wie weet komen de akkerdisteldansvliegen je wel helpen.

  8. carla

    war weer interessant en leerzaam
    bedankt Theo

  9. Magda

    Ongelooflijk dat een akkerdisteldansvlieg zo’n eikenbladroller aan kan. Die lijkt groter dan de vlieg zelf. Interessant verhaal, Theo!

  10. Kitty

    Dank je wel voor het interessante verhaal

  11. Ellen Merks

    Prachtig geschreven weer Theo!
    Erg leerzaam en met de nodige humor ook. Leuk hoor!
    Zelf heb ik in onze tuin zo’n levende rooie/oranjeachtige vlieg ontdekt maar ook een overleden exemplaar. Dat waren de 1ste keren dat ik deze ontdekt had.
    Dat waren dus ook eikenbladrollervreters denk ik!
    En wat eet jij wat wij niet weten dat niet vegetarisch is…😜 dankjewel weer!

    1. Theo

      Dank je weer Ellen. Was het ook een akkerdisteldansvlieg of een andere soort? En het antwoord op je laatste vraag laat ik graag in het midden.

      1. Ellen Merks

        Denk dat ’t ’n akkerdisteldansvlieg was ja
        En m’n nietvegetarische vraag was maar ’n brabants grapje hoor Theo

  12. Ellen

    Dankjewel voor je interessante verhaal. Meteen duidelijk waarom ik zo weinig vlinders zag afgelopen juni maand terwijl daarvoor juist best een aantal gezien te hebben.
    Wij zien die eikenbladroller vlinder ook veel hier. Deze rupsen zijn er dan voor de eikenprocessierups lijkt wel?

    1. Theo

      Graag gedaan Ellen. Klopt helemaal. De rupsen van de groene eikenbladroller komen begin april uit het ei. De rupsen van de eikenprocessierups (de vlinder heet ook rups ;-), komen zo rond mei-juni uit, bij warm weer kunnen ze al vanaf half april uitkomen.

  13. Peter Homan

    Wederom een informatieve en zeer leerzame blog Theo. Nodigt iedere keer weer uit om even anders te kijken en op te letten. Benieuwd wat voor nieuwe soorten en situaties er voor mij bij komen.

  14. picpholio

    Een boeiend verhaal en nu ik hem ook op de foto zag, ga ik in eikenbossen toch eens speuren naar deze Eikenbladrollers.

Geef een reactie